זה נראה רחוק שנות אור, ולנו כבר קשה להאמין שעולם כזה התקיים, אבל בעבר הלא רחוק, כמעט ולא הייתה אפשרות טכנית לייצר הדמיות לפרויקטים של נדל"ן, בינוי ותשתיות.

כלומר, טכנית כנראה שכן הייתה אפשרות כזו, והיא הייתה שמורה בעיקר לארגונים כמו נס"א וגופים צבאיים מדושנים בתקציב. היכולת ליצור הדמיה גרפית של מבנה או שכונה הצריכה אלפי שעות עבודה, יכולות עיבוד מתקדמות ותיאום של גורמים רבים בו זמנית.

ואילו היום – מדובר בכלי בסיסי. לכל בניין היום עושים הדמיה, ובטח כשמדובר בפרויקט מתחום התשתיות או הפיתוח העירוני. תכנית לבניית קו רכבת, לסלילת שביל אופניים, לשכונה חדשה – כמעט בוודאות תכלול היום הדמיה מזוויות רבות.

הנגשה לציבור

הדמיה היא למעשה דרך להפוך תכנית מורכבת וקשה לקריאה עבור הדיוטות, למשהו שכל אזרח יכול להביט, להסתכל ולהתייחס. בעבר, הגשת התייחסות, התנגדות או סתם פידבק לגבי תכנית – היתה שמורה למיעוט קטן שהתעמק בתכניות ולמד אותן לעומק. היה פשוט קושי רב להבין ולהמחיש לציבור את התכניות.

היום לעומת זאת, עיריות יכולות לקיים מפגשים לשיתוף התושבים, כשבבסיס אותם מפגשים עומדות הדמיות של הפרויקט המתוכנן. ולא רק מפגשים – החברה המבצעת מפרסמת הדמיות, גורמי התכנון מפרסמים הדמיות, והן נוטות לעבור בין אזרחים דרך המייל ודרך הרשתות החבריות, ובמהרה אחוז ניכר מהתושבים כבר יודעים להתייחס ויש להם מה לומר.

פיתוח עירוני בסביבות בית הכנסת הגדול (הדמיה)

גם אנשי מקצוע מבינים יותר

למעשה, גם אנשי מקצוע וגורמי תכנון, משתמשים בהדמיות כי הן פשוט נגישות, ברורות וקלות יותר להמחשה מאשר התוכניות ה"יבשות". מופיעים בהן חומרי הגמר, אפשר לראות את תחושת המרחב, להבין איך תהיה ההצללה. ואפשר גם להבין מה תהינה תגובות הציבור, ככה שההדמיה היא למעשה השפה המשותפת שבה משתמשים הן גורמי התכנון והן הציבור.

אנשי המקצוע גם משתמשים בהדמיות כדי לתת את ההערות הראשוניות, עוד בטרם ההדמיות יוצאות לציבור.

הדמיה לחתך רחוב עדכני לרחוב הרצל ברמת גן

הרחבת השיח בנושא עירוניות

מעבר לעניין הבסיסי, שהוא היכולת של הציבור להגיש התנגדויות והערות לתכניות, עולם ההדמיות יוצר דחף חדש לתנועת העירוניות וההתייחסות לחשיבות למרחב הציבורי.

מושגים כמו הליכתיות, הצללה, חזיתות מסחריות, מרחב ציבורי, נגישות וכו' – הפכו לברי משמעות וקיבלו עוצמה בזכות עולם ההדמיות. הציבור כעת יכול לבחור את ההשפעה של תכניות בדגש על עירוניות ופיתוח אורבני .

אנחנו בטריפל משתדלים ליצור הדמיות שמציגות את הפיתוח העירוני בצורה מלאה ורחבה, שמקפות בצורה מדויקת ככל הניתן את פיתוח השטח והפיתוח העירוני במסגרת פרויקטים, ולא רק את המבנים עצמם.